ΑΡΧΙΚΗΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΒΙΝΤΕΟΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΣΥΝΔΕΣΜΟΙΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φ.Σ.Λ. "Όλυμπος"
Κοντά στην Φύση
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΣΚΟΠΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΧΑΡΤΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Διαδρομές με αφετηρία το Λιτόχωρο

1. Σκανδαλιάρα (800 μ.) – Δάσος Μάλτας (1.580 μ.). Μέρος του παλιού μονοπατιού που συνέδεε το Λιτόχωρο και τον Αϊ Γιάννη με τον Μπεχτέ και την Καρυά. Η σήμανση είναι ικανοποιητική (κόκκινα σημάδια) και η διαδρομή ξεκινά από τη δασική οδό Λιτοχώρου-Μάλτας-Παλιάς Λεπτοκαρυάς. Ο χρόνος που απαιτείται είναι 2-3 ώρες και η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται είναι 780 μ. Από την ράχη πριν το ρέμα της Μάλτας μπορούμε να κινηθούμε και προς τις κορφές Φράγκου Αλώνι και Καλόγερο.

2. Ντελή (660 μ.) – Λιβαδάκι (2.100 μ.). Μεγάλη διαδρομή (5 ώρες) που ξεκινά από τη δασική οδό Λιτοχώρου-Μάλτας-Παλιάς Λεπτοκαρυάς προς Ντελή, Τσουκνίδα, Πελεκούδια και Λιβαδάκι. Κάτω από τις κορφές του Πάγου και του Καλόγερου υπάρχει ορειβατική καλύβα-καταφύγιο, που λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης με τον Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου. Το μονοπάτι έχει σήμανση – κόκκινα σημάδια – και η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται είναι 1.400 μ.

3. Σταυρός (940 μ.) – Ρέμα Μάνας (1.020 μ.) – Σέλωμα (1.100 μ.). Ιδανική πορεία για ξεμούδιασμα και πικ-νικ. Μονοπάτι μικρής διάρκειας (1,5 ώρα) με καλή σήμανση (κόκκινα σημάδια). Μια πορεία χωρίς υψομετρική διαφορά (80μ.) μέσα σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον. Η επιστροφή μπορεί να γίνει και από τον δασικό δρόμο, που οδηγεί στον ασφαλτόδρωμο Σταυρού – Πριόνια.


4. Λιτόχωρο (300μ.) – Γκόλνα (1.030 μ.). Διαδρομή που διαρκεί 1,5 ώρα και καλύπτει υψομετρική διαφορά 730 μ. Η σήμανση (κόκκινα σημάδια) είναι πολύ καλή και η επιστροφή μπορεί να γίνει και από Ντελή ή και από τη θέση Καστάνα καταλήγοντας στο φαράγγι του Ενιπέα (μονοπάτι Ε4).

5. Λιτόχωρο (300 μ.) – Πριόνια (1.100 μ.). Διάσχιση του φαραγγιού του Ενιπέα μέσω του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Ο χρόνος που απαιτείται είναι 4 – 5 ώρες και η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται 800 μ. Η σήμανση είναι πολύ καλή (άσπρα – κίτρινα σημάδια του Ε4) και ο πεζοπόρος περνά από τη σπηλιά και την Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου πριν καταλήξει στα Πριόνια.


6. Πριόνια (1.100 μ.) – Λιβαδάκι (2.100 μ.). Διαδρομή 4 ωρών η οποία καλύπτει 1.000 μ. υψομετρικής διαφοράς. Αφήνουμε το κεντρικό μονοπάτι από τα Πριόνια και κινούμαστε προς Μαυρόλογγο. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε προς το Λιβαδάκι κινούμενοι στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού και κάτω από τις κορφές του Καλόγερου.

7. Πριόνια (1.100 μ.) – Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2.100 μ.). Η πιο κλασική διαδρομή του Ολύμπου, διάρκειας 2,5 ωρών σε μονοπάτι με πολύ καλή σήμανση (Ε4). Κινούμαστε δίπλα από τον Μαυρόλογγο και από το «μονοπάτι της σιωπής» φθάνουμε στο μπαλκόνι του καταφυγίου κάτω από τις ψηλότερες κορφές του Ολύμπου, καλύπτοντας 1.000 μ. υψομετρικής διαφοράς.

8. Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2.100 μ.) – Οροπέδιο των Μουσών (2.650 μ.). Ένα «κοφτό» μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί σε σύντομο χρόνο (1-2 ώρες) στο οροπέδιο των Μουσών και στα καταφύγια «Χρήστος Κάκκαλος» (Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης) και «Γιώσος Αποστολίδης» (Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης). Στενό, ανηφορικό μονοπάτι το οποίο απαιτεί πέρασμα χιονούρας με τη βοήθεια συρματόσχοινου και καλύπτει 550 μ. υψομετρικής διαφοράς.

9. Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2.100 μ.) – Ζωνάρια – Κατάφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» (2.680 μ.). Μονοπάτι που αφού κινηθεί για λίγο στο Ε4, μπαίνει στα Ζωνάρια (κόκκινα σημάδια), φτάνει στη βάση των διαδρομών για Μύτικα και Στεφάνι και καταλήγει στα καταφύγια του οροπέδιου των Μουσών. Διαδρομή που διαρκεί 2 ώρες και καλύπτει 580 μ. υψομετρικής διαφοράς.

10. Καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2.100 μ.) – Σκάλα (2.882 μ.) – Σκολιό (2.912 μ.). Διαδρομή διάρκειας 3 ωρών η οποία οδηγεί μέσα από το μονοπάτι Ε4 στην δεύτερη ψηλότερη κορφή του Ολύμπου το Σκολιό, καλύπτοντας 812 μ. υψομετρικής διαφοράς. Στο σημείο που το Ε4 συναντά την «Κακόσκαλα», μπορούμε να αφήσουμε το μονοπάτι και μέσω αυτής να ανεβούμε στην ψηλότερη κορφή του Ολύμπου στον Μύτικα (2.918 μ.).

11. Γκορτσιά (1.120 μ.) – Πετρόστρουγκα (1.950 μ.) – Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης (2.680 μ.) – Μύτικας (2.918 μ.). Η δεύτερη πιο κλασσική διαδρομή του Ολύμπου η οποία οδηγεί από την Γκορτσιά στην Πετρόστρουγκα και από εκεί στα αλπικά της Σκούρτας, για να περάσουμε μέσω του «Λαιμού» και το «πέρασμα του Γιώσου» στο οροπέδιο των Μουσών και το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης». Έως εδώ απαιτούνται 6 ώρες πορείας και καλύπτεται υψομετρική διαφορά 1.560 μ., μέσα από ένα μονοπάτι με πολύ καλή σήμανση (κόκκινα σημάδια). Συνήθως ακολουθεί διανυκτέρευση και ξεκούραση στο καταφύγιο και το επόμενο πρωί ανάβαση στην κορφή του Ολύμπου, στον Μύτικα, η οποία διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και καλύπτει υψομετρική διαφορά 238 μ.


 
 
Δίκτυο μονοπατιών Βόρειου Ολύμπου

1. Αγία Τριάδα (350 μ.) – Καταφύγιο «Κρεβάτια» (1.020 μ.). Μικρή πορεία (1,5 ώρα) πάνω σε όμορφη ράχη με θέα στη ρεματιά του Παπά. Το μονοπάτι έχει πολύ καλή σήμανση (κίτρινο τετράγωνο σε κόκκινο φόντο) και καλύπτει υψομετρική διαφορά 670 μ.

2. Καταφύγιο «Κρεβάτια» (1.020 μ.) – Παπά ρέμα (830 μ.). Εύκολη πορεία διάρκειας 1,5 ώρας σε στενό αλλά και πανέμορφο μονοπάτι το οποίο οδηγεί βαθιά στη ρεματιά του Παπά κατηφορίζοντας 190 μ. υψομετρικής διαφοράς. Η σήμανση είναι πολύ καλή (μπλε κύκλος σε κίτρινο φόντο).

3. Άγιοι Απόστολοι (350 μ.) – Παπά Ρέμα (830 μ.) – Παπά Αλώνι (1.100 μ.) – Μαστορούλι (980 μ.). Πορεία εύκολη αλλά μεγάλη (4-5 ώρες) στο μεγαλύτερο μέρος δίπλα και πάνω από το ρέμα του Παπά. Αφήνει το ρέμα και ανηφορίζει έντονα μέχρι τη θέση Παπά Αλώνι. Στη συνέχεια γυρίζει προς τη ράχη «Τσιρκνιά» και πέφτει στη διπλανή ρεματιά της Αγίας Κόρης και της πηγής Μαστορούλι. Το μονοπάτι έχει πολύ καλή σήμανση (κόκκινος κύκλος σε κίτρινο φόντο) και καλύπτει 750 μ. υψομετρικής διαφοράς.

4. Άγιος Κωνσταντίνος (280 μ.) - Καταφύγιο «Κορομηλιάς» (1.000 μ.).
Μονοπάτι που οδηγεί προς την Κορομηλιά μέσα από την όμορφη ρεματιά του Ορλιά σε 2 ώρες. Η σήμανση είναι πολύ καλή (μπλε τρίγωνο σε άσπρο φόντο) και σε αρκετά σημεία μπορούμε να αφήσουμε τη διαδρομή για να προσεγγίσουμε εντυπωσιακούς καταρράκτες και βάθρες. Η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται είναι 820 μ.

5. Άγιος Κωνσταντίνος (280 μ.) - Καταφύγιο «Κορομηλιάς» (1.000 μ.) – Λιανοξιά – Πετρόστρουγκα (1.950 μ.). Πορεία 5 ωρών μέσα από μονοπάτι με πολύ καλή σήμανση (κίτρινο τετράγωνο σε άσπρο φόντο). Από το καταφύγιο της Κορομηλιάς και μετά, το μονοπάτι ανηφορίζει προς τη Λιανοξιά και καταλήγει στην Πετρόστρουγκα καλύπτοντας 1.670 μ. υψομετρική διαφορά.

6. Άγιοι Απόστολοι (350 μ.) – Μαστορούλι (980 μ.) – Διάσελο Έλατος (1.550 μ.) – Κλεφτόβρυση (1.380 μ.). Πορεία 4 ωρών που οδηγεί στο διάσελο Έλατος στα 1.550 μ. για να κατηφορίσει προς τα λημέρια του ληστή Γιαγκούλα και την ονομαστή Κλεφτόβρυση. Πολύ καλή σήμανση (κόκκινος κύκλος σε άσπρο φόντο) κατά τη διάρκεια της πορείας που καλύπτει 1.030 μ. υψομετρική διαφορά.

7. Αγία Κόρη (350 μ.) – Κοπανούλα – Διάσελο Έλατος (1.550 μ.) – Πετρόστρουγκα (1.950 μ.). Μεγάλη πορεία, περίπου 6 ωρών, πάνω σε μονοπάτι με πολύ καλή σήμανση (πορτοκαλί κύκλος σε άσπρο φόντο), το οποίο κινείται δίπλα και πάνω από τους καταρράκτες της Αγίας Κόρης προς την Κοπανούλα , τα Ρομπολάκια και το διάσελο του Έλατου (4 ώρες). Στη συνέχεια κατευθύνεται προς την Παλιοκοπρισιά, γυρίζει προς την Αλαταριά και καταλήγει στην Πετρόστρουγκα καλύπτοντας συνολικά 1.600 μ. υψομετρική διαφορά.

8. Καταφύγιο «Κρεβάτια» (1.020 μ.) – Μπαρμπαλάς – Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» (2.680 μ.). Μεγάλη και δύσκολη πορεία (8 ώρες) πάνω στη ράχη-κόψη του Μπαρμπαλά. Έντονη ανηφόρα μέχρι την ομώνυμη κορφή, ομαλή κίνηση στην Παπά ράχη και σαθρό πεδίο στο τέλος καθώς και στην τραβέρσα πριν την έξοδο στο οροπέδιο των Μουσών. Εκτεθειμένη στον καιρό διαδρομή αλλά με απίστευτη θέα από την πιο άγρια και βόρεια πλευρά του Ολύμπου. Η σήμανση είναι πολύ καλή (κίτρινος κύκλος σε κόκκινο φόντο) και η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται είναι 1.660 μ.
Διαδρομές με αφετηρία τον Κάτω Όλυμπο

1. Παλαιός Παντελεήμονας (500 μ.) – Παλαιά Σκοτίνα (400μ.). Εύκολη διαδρομή διάρκειας 1-2 ωρών που ξεκινά από το ένα χωριό και καταλήγει στο άλλο. Διαδρομή απίστευτης φυσικής ομορφιάς με καλή σήμανση.

2. Παλιά Λεπτοκαρυά – Κάτω Πηγαδάκι. Πορεία διάρκειας 2 ωρών μέσα από δάσος με έλατα, κουμαριές, ρείκια και άλλα δέντρα η οποία καταλήγει λίγο μετά από το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Λεπτοκαρυάς στη θέση Κάτω Πηγαδάκι. Από εδώ το μονοπάτι συνεχίζει για το ρέμα της Μάλτας, Σκανδαλιάρα και Λιτόχωρο.

3. Καρυά – Μπεχτές – Κάτω Πηγαδάκι. Αυτή η διαδρομή παλιά ήταν πολυσύχναστος δρόμος. Σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση το μονοπάτι ως τη θέση Μπεχτές. Μετά το Μπεχτέ το μονοπάτι έχει κλείσει κατά το ήμισυ ενώ το υπόλοιπο είναι στενό αλλά ευδιάκριτο σε γενικές γραμμές.

4. Καρυά (900 μ.) – Διάσελο Μεταμόρφωσης/Κακάβρακου (2.500 μ.). Μεγάλη διαδρομή διάρκειας 6 ωρών περίπου η οποία ακολουθεί το εθνικό μονοπάτι Ο2 και αφού περάσει από τη θέση «Χαρβαλόβρυση» και στη συνέχεια από την αλπική Νότια πλευρά καταλήγει στις κορφές Κακάβρακο και Μεταμόρφωση. Από το διάσελο μπορούμε να κινηθούμε προς Μπάρα και Άγιο Αντώνιο ή μέσω του Ο2 προς Σταυραϊτιές και Σκάλα, Σκολιό, Μύτικα. Η σήμανση είναι καλή (άσπρα-κόκκινα του εθνικού μονοπατιού Ο2) και η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται 1.600 μ.Διαδρομές από την Θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου

1. Κοκκινοπλός (1.200 μ.) – Σκολιό (2.912 μ.). Η μεγάλη διαδρομή του Ε4 (7-8 ώρες) από τον Κοκκινοπλό προς τη Σταλαματιά και τη δυτική αλπική πλευρά του Ολύμπου. Συνέχεια στη Μικρή και Μεγάλη Γούρνα πριν την τελική ανηφόρα για το Σκολιό. Η σήμανση είναι αυτή του Ε4 και η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται 1.712 μ.

2. Βρυσοπούλες (1.800 μ.) – Άγιος Αντώνιος (2.817 μ.). Μεσαία διαδρομή, διάρκειας 3 ωρών περίπου, που ξεκινά από το Καταφύγιο στις Βρυσοπούλες, κάτω από τους πυλώνες του χιονοδρομικού που λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης του στρατού, συνεχίζει στο Καταφύγιο ανάγκης στη βάση του Αγίου Αντωνίου και καταλήγει στην κορφή όπου συναντάμε και δεύτερο καταφύγιο ανάγκης. Από εδώ μπορούμε να κινηθούμε προς Σκολιό και Σκάλα. Ως σήμανση χρησιμοποιούνται οι πυλώνες του χιονοδρομικού έως τη βάση της κορφής ενώ η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται είναι 1.017 μ.

3. Μεγάλη Γούρνα (2.400 μ.) – Μύτικας (2.918 μ.). Διαδρομή που ξεκινά από το Καταφύγιο Χριστάκη και ακολουθεί το μονοπάτι με τα κίτρινα-άσπρα σημάδια του Ε4 έως το διάσελο Σκολιού-Κλειδί. Στα αριστερά μας φαίνεται ο Μύτικας. Ακολουθούμε το μονοπάτι και φτάνουμε στην Κακόσκαλα. Από εκεί και έως τον Μύτικα υπάρχουν κόκκινα σημάδια καθώς και πλακέτες για χρήση σταθερών σχοινιών. Η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται είναι 517 μ.

4. Κ.Ε.Ο.Α.Χ. (1.780 μ.) – Διακόπτης (2.589 μ.). Σε απόσταση 2 ωρών από το στρατόπεδο στα βορειοδυτικά υπάρχει η κορυφογραμμή του Διακόπτη. Η κορφή είναι ορατή και χωρίς καθόλου βλάστηση, σήμανση δεν υπάρχει και η υψομετρική διαφορά που καλύπτεται είναι 740 μ.